מאת: עדי לוקסנבורג

מאת: עדי לוקסנבורג

סדר יום לתינוק

תינוק חדש הגיע הביתה וכל הסדר משתבש, הוא ער בלילה וישן ביום, אוכל ללא סדר ולא הפסקה ורגעי האושר שלנו מתחלפים מכוס יין לקקי בחיתול. אז מה בעצם קורה שם ואיך מחזירים את השגרה לחיים?  

שלושת החודשים הראשונים נקראים גם הטרימסטר הרביעי, זוהי בעצם תקופה שהיא תקופת מעבר מהרחם לעולם האמיתי. אפשר לקרוא לה גם תקופת ההסתגלות לחיים. כמו מבוגרים, גם לתינוקות יש קצב משלהם להסתגל, יש תינוקות שיבלו את רוב שעות הלילה בשינה מהחודש הראשון ויש כאלה שיהפכו את הימים והלילות. לעיתים קרובות ההתנהגות תהייה דומה להתנהגות התינוק ברחם לקראת סוף ההיריון. תפקידנו כהורים זה להבין את זה, לקבל ולא להתנגד. חשוב להבין כי התינוק איננו מבחין בין יום ולילה וצריך לישון 14-18 שעות ביממה. בשאר הזמן הוא אוכל, עושה צרכים וקצת מתקשר איתנו. סדר היום בשלב הזה הוא אינו שגרתי וקבוע. בתקופה זו נקפיד על הרבה מגע, תנועה וכרבול בתנועת רחם, אם במנשא או ללא. 

בניית סדר יום ניתן להתחיל מגיל 4 חודשים ולקחת בחשבון שלוקח בין חודש לשלושה חודשים להטמיע אותו. 

הדבר הראשון שנעשה הוא הפרדה בין יום ולילה, מה שאומר שבמהלך היום כדאי ורצוי שילד ישהה, אם בערות ואם בשינה במקומות מוארים ובשמש. זה גם גיל שניתן להתחיל לשלב יותר תוכן במהלך היום, טיול ארוך בעגלה, שכיבה על שמיכה בגינה, סדנאות לקטנטנים (עיסוי, שחייה וכדומה). 

רגע לפני שאציג סדר יום לדוגמא, אשמח לעשות סדר שני מושגים חשובים: 

הראשון זה אוכל. בנושא אוכל, חשוב לומר כי כבר בגיל הזה מתחילה התפתחות של אכילה רגשית, מתי זה קורה? כאשר ילד מקבל אוכל מתוך בכי. כמובן שבכי זוהי דרך התקשורת של הילד איתנו ואם הוא רעב אז זה בסדר שהוא יבכה, אבל לאחר שזיהינו את הצורך, יש לתת את המענה לאחר הרגעה קלה של הילד. חיבוק, חיוך, קפיצות על הכדור, הסחת דעת עם משחק, כל דבר שיגרום לתינוק להירגע ל-3  שניות ואז ניתן האוכל. בעצם המטרה היא לחבר את הקשר במוח בין רוגע לאוכל, ניתן להירגע גם שרעבים ומיד לקבל את המענה לצורך. 

נושא נוסף, הוא חשיבות הגירויים וסוג הגירויים, במהלך היום נרצה להעניק לתינוק חוויות שהן סנסומוטוריות: ראשית נרצה שהילד יהיה בתנועה, תנועה היא תנאי קיומי עבור תינוק וחשוב שהוא יחווה אותה באופנים רבים – לצאת לטיול בעגלה, במנשא, תנועה בבית על שטיח פעילות ואפילו פעילות גופנית עבורך שמשלבת את הילד. מבחינה סנסורית נרצה לחשוף את הילד לגירויים אמיתיים בשימוש כל החושים שכיבה על שמיכה בדשא מתחת לעץ, חשיפה לבעלי חיים אם יש בבית, חשיפה למרקמים, ריחות ועוד. החשיפה לגירויים היא זו שמפתחת את המוח ומעייפת אותו וגורמות למצב של שינה מרובה שהוא כמובן קריטי לגדילה ולהתפתחות. שכיבה על מזרן פעילות עם משחקי פלסטיק או בובות בצבעים זועקים, אורות ומוזיקה רועשת זה נחמד, אבל לא מגרה מספיק את המקומות הנכונים במוח. כמו כן אני ממליצה מגיל 5 חודשים לשלב במהלך היום קריאת ספרים, פשוט לשכב ליד הילד, להחזיק את הספר מעליכם ולקרוא. 



כך נראה סדר יום טוב לאמא ולתינוק בגיל 5-6 חודשים: 

אני בוחרת שעת התעוררות אקראית, אם התינוק שלכם קם שעה קודם או שעה אחרי, תזיזו את השעות בהתאם: 

07:00 – התעוררות משנת לילה – האכלה לא מיד שקמים ולא מתוך בכי, הרגעות קצרה, חיבוק נשיקה והאכלה במקום מואר. (לעיתים זאת התעוררות משנה של שעה אחרי האכלה לפנות בוקר, עדיין נתייחס לזה כחלק משנת הלילה). 

8:30 – שנת בוקר. אחרי שעה וחצי ערות בבוקר (ממוצע כמובן). שינה של בין 40 דק' לשעה ורבע. 

9:30- התעוררות לתחילת יום – טעימות או ארוחת פירות, יציאה מהבית – חשוב מאוד אפרט בהמשך. 

11:30 – התארגנות לקראת שנת צהרים, טקס קטן, עיסוי עם שמן שקדים/ מקלחת קצרה/ שטיפת ידיים ופנים/ החלפת חיתול. ירקות/ הנקה/בקבוק. 

12:00- הרדמה לצהרים. ציפייה לשנה 2-3 שעות, כיצד מאריכים שנות יום קצרות – במאמר הבא. 

15:00 – קימה משנת צהרים, זמן של יחד – טיול קטן בחוץ/ זמן בבית עם מוסיקה/ בילוי עם אחים גדולים. 

17:30 – מקלחת 

17:45- הזנה: בקבוק/הנקה + טקס שינה קצר, סיפור, שיר. 

18:00-18:30- זמן הרדמה. 

נכון שזה נראה מעט שעות ערות והמון שעות שינה, אבל בגילאים האלה זאת השאיפה לחלוטין. 

תהנו מכל רגע, הוא לא יחזור בשנית, ימים יפים ונעימים. 

מאמרים נוספים לקריאה

לא אכל? לא סוף העולם

"לאכול בשביל לחיות או לחיות בשביל לאכול?" מרבית האוכל שאנו צורכים במשך היום איננו מענה ביולוגי לרעב, אלא אכילה רגשית. אם היינו אוכלים רק מה שאנחנו

קראו עוד

מי רוצה לשמוע סיפור?

בעידן שבו אפשר למצוא הכל על המסך הממכר חשוב לעמוד על חשיבותם של ספרים אמיתיים. כיצד תורמת הקריאה להתפתחות? מתי מתחילים להקריא? איך בוחרים ספרים?

קראו עוד
גמילה מחיתולים עדי לוקסנבורג

 גמילה מחיתולים

או למה חשוב לגמול רק שהילד באמת בשל?  100% מהילדים בעולם נולדים מרטיבים!!!  ואם אתם אנשים שסטטיסטיקות מרגיעות אותם אז קחו עוד נתון:  בעיית גמילה

קראו עוד

אכילה | שינה | גדילה

הזנה בשנה הראשונה, קפיצת גדילה ושינה בלילה.  אז מה הקשר בין אוכל, גדילה ושינה? מה יותר חשוב? מה משפיע על מה? ואיך אנחנו יכולות לעזור

קראו עוד

SHARING IS CARING

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp